Verta žinoti

Veislinių bičių šeimų įvertinimas ir atranka (naudojama ir šeimų atrankai prieš jas įkuriant Baltrum apvaisinimo stotyje Šiaurės jūroje)

Autorius: Vaidotas Stanevičius

Faktas, kad bičių šeima palikta savitvarkai be priežiūros vystosi tik viena kryptimi – kad išliktų jų rūšies palikuoniai. Tuo būdu populiacija gali tapti „išlikimo menininke“.

Tokios bitės sugebės gerai gintis, dažnai spies, nesudarys dideliu šeimų, kad neišmirtų badu ir t.t., kas bitininko požiūriu nėra efektyvu. Taip pavyzdžiui nuklydęs iš bityno spiečius laisvoje gamtoje per savo nesėkmes patirs natūralią atranka ir vystysis minėta kryptimi. Ši gamtos atranka turi teigiamų ir neigiamų pusių. Pirmiausia sulaukėjusi šeima turės rasti savo ekologinę nišą ir taps atspari (per 10 ir daugiau kartų) — aklimatizavusi ir prisitaikiusi, be to joje suveiks biologiniai mechanizmai apsaugantys nuo imbrido žalos t. y. gyvybinga. Iš kitos pusės tai natūraliai pasikus tokios bitės taps neproduktyvios,  piktos, daug pikiuojančios. Tokias bites perėmus bitininko globon galima per kelias kartas atskirti nuo jų nepageidaujamas savybes ir perspektyvoje savam e bityne pagerinti jų kokybę ir būklę (arba ne).

Bičių motinų ūkinė ir selekcinė kokybė

Autorius: Vaidotas Stanevičius

Svarbiausio bičių šeimos nario – motinos kokybė turi esminės įtakos ne tik konkrečios bičių šeimos ūkiniam naudingumui, bet ir viso bityno bei bitininko bitininkavimo rezultatams. Bityno šeimų motinos gyvena ir darbuojasi panašiomis sąlygomis ir jų darbininkės bitės skrisdamos į nektaro šaltinius ir kitais reikalais yra linkusios pasirinkti bendrais kvapų nužymėtos krypties, kuri arti bityno yra visų kaimyninių bityno bendra kryptis, o jeigu nektaro yra gausu, tai ir iki to šaltinio tampa bendru visoms bityno šeimoms. Todėl bitininkai turintys po kelis ar keliolika bitynų stebi gana skirtingus ūkinius jų našumus, nors bičių prigimtis ir taikomos tos pačios bitininkavimo technologijos. Tuo būdu siekiant optimizuoti visų bitynų našumus paranku turėti gana įvairių savybių kokybiškas šeimas. Tais atvejais, kai negalima visiems bitynams sudaryti panašių medunešio sąlygų kiekviename bityne patartina sukomplektuoti savo prigimtimi skirtingų savybių šeimų rinkinį. Dabar praktikuojama kai kurių bitininkų dirbtinu apvaisinimu motinas apvaisinti su skirtingų tranų spermos mišiniu nelabai paranku, nes sunku nuspėti kokie bus ateinantys metai, nei galimybė bet kuriuo momentu į bityną įkelti vienokią ar kitokią šeimą. Bet gi tam būtina turėti galimybė išsiauginti arba įsigyti kokybiškų įvairios prigimties motinų ir, kaip toliau matysime, tinkamai jas paruošti ūkiniam darbui (nektaro, žiedadulkių ar kitų produktų rinkimui). Žinoma bityne galima turėti kelių veislių bičių šeimas, bet jų prigimtis dažnai būna perdėm skirtinga ir jų tvarkymas bityne būna technologiškai komplikuotas. Todėl siūlytina bityną komplikuoti iš vienos bitininkui parankiausios veislės, o įvairovę sudaryti iš veislės vidinių linijų su gerai žinomomis savybėmis.

VSH natūraliai hibridinė „Pol-line“ bičių selekcinė linija

Ši linija buvo užmanyta tam, kad patikrinti ilgalaikės VHS veisime naudojant dirbtinį apvaisinimą bei gana nemažo selekcijos pasėkoje giminingumo bičių vertingų savybių išlikimą, kai ši selekcija nebetaikoma komerciniuose – profesionaliuose bitynuose. Be to anksčiau atliktos selekcijos efektyvumo vertinimui ir gyvybingumo padidinimui buvo nutarta ūkinėje panaudoje jas sukryžminti su rūšiniai giminingomis neselekcionuotomis bitėmis.

Amerikietiška Pol-line bičių selekcinė linija tai JAV itališkų bičių mišrūnės su VHS selekcine veisle, kuri buvo gauta pastarąsias kryžminant su stipriausiomis šeimomis atrinktomis pagal (apdulkinimui ir medui) ūkinių savybių kompleksą. Linija buvo formuojama vienu metu atliekant hibridizaciją ir selekciją  trijuose profesionaliuose (komerciniuose) bitynuose trijose JAV valstijose. Šiuose  bitynuose buvo laikoma iš viso apie 100 000 bičių šeimų . A bitynai (Adee Honey Farms – Pietų Dakota) apdulkina migdolus Kalifornijoje, medų išgauna Vidurio Vakarų Valstijose; L bitynai (Lamb‘s Honey Farm – Teksase), medų išgauna Šiaurės Dakota, žiemoja ir pavasarį veikia Teksase ir galiausia M bitynai (Merrimac Valley Apiaries – Masačusete) apdulkina migdolus – Kalifornijoje, pavasarį – Lusianoje ir apdulkina obelis ir kaulavaisius – Niujorko ir Naujojo Džersi valstijose. Pranešime[1] pateikiama atsparumo Varoa erkėms tyrimo rezultatai 2011- 2013 metais atliekant po 3 tyrimus kasmet. Straipsnyje pateikti rezultatai demonstruoja, kad gauta Pol-linijos bitės pagerino savo ūkines savybes lyginant su kontrolinėmis, o atskirais atvejais ir VSH bites ypač produktyvumu. Hibridizacijai VHS bitės buvo imamos iš ARS Lusianoje tyrimo laboratorijos bityno.

Plačiau paplitusi Pol-line apdulkinimui ir medui naudojama ūkinė bičių linija JAV žinoma kaip specializuota augalų apdulkinančių bičių ūkinė linija. Toliau apie komercinę klausimo pusę: